Kies de bestelwagen die bij u past

 

Bent u vakman en toe aan een nieuwe bestelwagen? Of overweegt u als kmo-leider uw vloot lichte bedrijfsvoertuigen te vervangen? Met deze tips beslist u doordacht over uw aankoop.

Voor het vervoer van koopwaar of werkgereedschap is een goede bestelwagen onmisbaar. U steekt daarom best wat tijd in de aanschaf ervan. Tenslotte gaat het om een investering die perfect moet aansluiten bij uw behoeften en uw zaak. Waarop letten?

Laadruimte en -vermogen

Vervoert u kleine pakjes, personen of zwaar materieel? Bepaal waarvoor u uw bestelwagen zult gebruiken en schat op basis daarvan de nodige ruimte en grootte van het voertuig in.

Elke bestelwagen heeft een maximaal laadgewicht. Als u zwaar materieel transporteert, is de stabiliteit en stevigheid van de ophanging belangrijk. Er bestaan modellen met een verstevigde as die een hogere belasting aankunnen. U kunt de maximale belasting van het voertuig ook nadien laten verhogen, maar dat is duur. Houd daarom al bij aankoop rekening met het laadvermogen dat u nodig hebt.

Brandstofverbruik

Hoe vaak gebruikt u of uw werknemers de bestelwagen: dagelijks of enkele keren per week? Voor korte of langere afstanden? Het antwoord op die vragen bepaalt of u gaat voor diesel, benzine, aardgas (CNG) of elektrisch rijden.

Denk ook aan milieuvriendelijke oplossingen. Steden voeren namelijk almaar strengere lage-emissiezones in. De meeste autofabrikanten komen daarom met steeds efficiëntere modellen en nieuwe technologieën. Rijden op CNG of elektriciteit is bijvoorbeeld een haalbaar alternatief.

Om het brandstofverbruik te verlagen is een start/stop-systeem vooral in de stad interessant.

Comfort en veiligheid

Vertoeft u of uw werknemer vaak in de bestelwagen? Dan is de ergonomie een aandachtspunt, zodat rug en gewrichten niet te zwaar belast raken. Kijk naar de verstelbaarheid van stoel, armleuning en hoofdsteun. Maar houd ook het geluidsniveau en de beschikbare opbergruimte in de cabine in de gaten.

Ook een ingebouwd navigatiesysteem, evenals winterbanden, kunnen handig zijn.

Als u vooral werkgereedschap vervoert, staat u best ook stil bij de inrichting van de laadruimte. Met een slimme inrichting vindt u snel het juiste gereedschap terug, maar u voorkomt zo ook dat materieel rondslingert als u bijvoorbeeld bruusk moet remmen.

Nieuw of tweedehands

Wilt u een tweedehandsbestelwagen aankopen? Wees dan even bedachtzaam als bij de aanschaf van een nieuwe. Maak een testrit en check op verborgen gebreken. Vraag ook naar het onderhoud dat de bestelauto kreeg.

Het aanbod in lichte bedrijfswagens is groot en gevarieerd. Als u de juiste keuze maakt, geniet u gedurende de hele levensduur van uw bestelwagen.

Hoe uw bestelwagen of vloot verzekeren?

Een bestelwagen of een vloot lichte bedrijfsvoertuigen kopen, betekent fors investeren. Een goede omniumverzekering is dan ook een must. Daarnaast kunt ook de bestuurder(s) verzekeren en de vervoerde koopwaar en het materieel. Contacteer me voor meer informatie.